Tips och Ideér

Klösbräda-Klöstäd
Se alltid till att ha en klösbräda, klätterträd eller någon form av klösmöbel hemma, den kommer garanterat att skydda dina möbler från kattens klor, lär din kattunge tidigt att klösa på klösbrädan så fort den klöser någon annanstans bär du din kattunge till klösbrädan. Klösbrädan måste vara tillräckligt hög och även passa den stora katten då katten även sträcker på sin rygg när den klöser, är inte brädet högt nog kommer din katt klösa någon annanstans. Klösbrädor, klätterträd och diverse klösmöbler går att finna i djuraffärer och i butiker på nätet.
Karda- Kam
En karda, borste eller kam är ett måste när du behöver borsta pälsen på din katt, ibland behövs det varje dag ibland räcker det med lite då och då lite beroende på hur lång kattens päls är och hur lätt den har för att tova sig och om katten är inne eller ute, kattens päls behöver borstas oftare då katten fäller. Personligen föredrar jag kardor med vita plast ploppar längst ut på borstet då de blir lite mjukare mot katten hud. En klosax kan vara bra om du tänkt klippa klorna på din katt. Dessa redskap går att köpa i djurbutiker och i butiker på nätet.

Klippmaskin
Om din katt har väldigt lätt för att få tovor eller går ute rekomenderas en liten klippmaskin, jag kan rekomendera en Oster då de är mycket effektiva och tar bort tovor snabbt och lätt, min Oster har jag köpt på Granngården. Jag rekomenderar INTE vanlig sax då det är oerhört lätt att skada katten i huden.
Transportbur
En transportbur kommer du att behöva så fort du ska transportera din katt någonstans, det är förbjudet att ha katter och hundar lösa i bilen och är en trafikfara, det finns flera olika former och storlekar av transportburar, jag kan rekomendera transport burar i plast då de är lätta att skölja av om katten kissat eller kräkits i buren under färden, gärna lite större så katten kan vända på sig om den vill. Träna kattungen att vara i buren lite då och då , låt den gå in och ut så vänjer den sig och du får en lugnare resa.
Leksaker
Lite leksaker kan vara bra att ha, det finns lite allt möjligt på marknaden, ett litet gym till kattungen uppskattas, bollar och bitleksaker. Lek inte med händerna med din kattunge då den gärna lär sig bita i händer av det och har du otur fortsäter den göra det även i vuxen ålder och då är det inte så gulligt längre. Leksaker finns i massor affärer, djurbutiker och på nätet.
Tunnel
En tunnel är en toppen bra leksak, katterna älskar den och även vuxna katter har glädje av en tunnel, försök hitta en som inte prasslar så mycket, tunnlar finns i de flesta djurbutiker.
Låda
Lådor finns i lite olika format, en lite större låda är att rekomendera. Tak eller inte tak ? ..Får katten själv välja föredrar den nog tyvärr utan tak, själv vill jag gärna ha tak på lådan då det inte skvätter grus överallt lika mycket. Sätt alltid din nya familjemedlem på lådan så fort du kommer hem och så upprepar du det några gånger så kommer din kisse lätt att hitta lådan när den behöver.
Grus
Ojj ojj ojj vad utbud av grus det finns på marknaden...personligen föredrar jag Sjöbogårdens Kitty Champion, det är oerhört prisvärt kostar endast 69kr för 10 kg och det är drygt, bildar fasta klumpar och håller bort lukt bra. Jag köper Kitty Champion på ÖB.
MAT
Våra katter får blandat med olika foder, de får bl.a: Mjau, Hills, och Friskas i hårda bitar och sedan en uppsjö av olika mjukmat, det är bl.a. Icas, Mjau, Whiskas, Pussy, Sjöbos mm.
Vi skickar alltid med en liten påse med det katten äter för dagen för de nya kattägarna att blanda ut med när de får hem sin nya kattunge.
Undvik ge din katt ost och mjölkprodukter då de flesta katter faktisk är laktosintoleranta.
AVMASKNING !
Vi måste då och då avmaska våra katter mot inälvsparasiter, det är viktigt att inte tid och otid avmaska för då finns risken att våra katter utvecklar resistenta parasiter och framförallt är det OERHÖRT VIKTIGT att INTE använda för lite avmaskningsmedel då risken blir riktigt stor för resistenta inälvsmaskar och parasiter använd då hellre en något större mängd än för lite, FÖLJ ANVISNINGAR PÅ PAKETET och avbryt inte i förtid, det bästa är att ge medel direkt i kattens mun och se till så den sväljer, att ge avmaskning i fodret brukat tyvärr ofta misslyckas och risken är att du får en resistent katt. Avmaska vid misstanke om mask och naturligtvis vid uppenbara angrepp, angreppen brukar man kunna upptäcka av att det förekommer bitar av mask som påminner om risgryn runt anus och i pälsen bak i rumpan på katten. En angripen katt kan äta massor men ändå vara smal, den kan ochså tappa aptiten och gå ned i vikt och eller få svullen buk, det händer att den spyr och då kanske du kan hitta mask i maginnehållet, pälsen blir ofta ruggig och ful. Du kan ochså ta träckprov och skicka in till SVA mer information om träckprov hittar du på SVA.s hemsida. Vänd dig alltid till en veterinär när du är osäker över kattens allmäntillstånd!
Axilur
Axilur finns i Flytande, pasta och i tablett form, Axiluren tar de flesta inälvsmaskar och parasiter dock behöver den användas i minst tre dagar, personligen tycker jag det är värt jobbet så jag vet att katten är fri från parasiter, personligen föredrar jag flytande eller pasta då det är lättast att ge katten med spruta direkt i munnen. Tabletterna är onödigt stora och jag förstår inte vilken katt som kan svälja dem

FLUBENOL
Samma verksamma ämne som i Axilur, ska ges i minst tre dagar dock tämligen lätt att hantera - rekomenderas

MILBEMAX
Milbebax dödar något färre inälvsparasiter än Axilur men har den fördelen att den bara behöver ges vid ett tullfälle dessutom smakar den lever så det blir lite lättare att ge din katt den direkt via munnen.

Mer Information om avmaskningsmedel kan du få via ditt Apotek eller via din veterinär !
STORT LYCKA TILL MED DIN NYA FAMILJEMEDLEM